Cikkek - Érdekességek

Szőrtelenítés férfiaknak 1.

2016.12.29 08:20

 

 

Manscaping – szakállápolás és szőrtelenítés férfiaknak

férfi divat szakáll

Véget ért a no shave trend? Ideje, hogy előkerüljenek a borotvák, ollók, és megnyirbáljuk egy kicsit azt a férfias szőrzetet. De milyenre?
Az évek, évtizedek során folyamatosan változik a szépségideál és vele együtt a trend. Szakáll, vagy babapopsi, csupasz mellkas, vagy egy kis bozont… Minden időben mást tekintenek a nők vonzónak.
Csináltunk egy kis visszatekintést, és megkerestük a legújabb szőrtelenítési trendeket a férfiak világában.

 

 

Az elmúlt száz évben rengeteg változás történt a divat világában, ami szinte mindenre hatással volt. A világ alakulása magával hozta az új trendeket a lakberendezésben, a gasztronómiában, de még a testszőrzet-ideálokban is.

Kezdetben például a férfiak szőrzete sokkal inkább praktikussági szempontból volt jelentős, nem pedig esztétikai célokat szolgált. Az ősidőkben a vastag szőrzet védelmet nyújthatott a nagy melegben, vagy a legfagyosabb napokon, de ugyanúgy megóvhatta a férfiakat a kártevőktől és más külső behatásoktól. Ahogy az emberiség elindult a civilizáció útján, úgy elkezdett a háttérbe szorulni a hasznosság elve, és felfedezték, hogy milyen nagymértékben befolyásolhatja a külsőt egy szépen megformált szőrzet.

Japán kecskeszakáll

 

Egyes kultúrákban kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítottak például az arcszőrzetnek. Olyannyira, hogy az ókori keleti kultúrában az emberek a szakálluk színességével fejezték ki rangjukat, értéküket. A japánok a bölcsességüket látták benne, ezért a szakálluk hosszúsága kiemelten fontos volt a számukra.

 

 

Szakáll-divat a múltból

  • Egyiptom: Az egyiptomi kultúrában az arcszőrzetnek különös jelentősége volt. De nem akárhogyan! Csak a rendezett és formára vágott szakáll volt elfogadott. Olyan szinten kifejezőnek tartották a hosszú és beállított szakállat, hogy sokszor még ál-arcszőrzetet is felhelyeztek, ami akár a síron túl is bizonyította viselője rangját. Ezzel szemben a csatában sokkal inkább a simára borotvált fej volt az, ami célravezetőnek bizonyult, így ugyanis nem volt miben megkapaszkodnia az ellenségnek.
  • Görögök: Tudtad, hogy a kecskeszakáll a görögöktől ered? Az ókorban ők kezdték el ilyen formára vágni arcszőrzetüket, a görög Pan istent utánozva, akinek a lábai és a szakálla egyaránt a kecskékre hajazott. Később William Shakespeare hozta vissza ezt a fazont a divatba, aki az angoloknál elsőként jelent meg ilyen formás szakállkával.
  • Szakáll-divat a nagy háborúban: Míg a dús, és formázott arcszőrzet sok-sok éven státuszszimbólumnak számított, úgy az I. világháború idején a simára borotvált arc vált a tisztaság és az ápoltság mintájává. Ennek egészen egyszerű volt az oka: a háborúban a simára borotvált arcra sokkal jobban illeszkedtek a kezdetleges gázmaszkok, így a megfelelő borotválkozás akár életet is menthetett. A divatot a praktikum változtatta meg, de a babapopsi-állra hamarosan bukni kezdtek a hölgyek is.

 

Szakálltrendek és szőrzetdivat napjainkban

Most, hogy kicsit kalandoztunk a múltban, térjünk vissza egy kicsit a jelenbe és nézzük meg, mik jellemzik a mai trendeket és mi várható a jövőben?

A múlt szemérmessége nem engedte meg, hogy az intim testrészek szőrtelenítéséről nyíltan beszéljenek, de ma már sokkal szabadabbak vagyunk ezen a téren (is). Ez pedig rengeteg újdonságot hozott magával. Talán a brazil fazon ismerős lehet neked, ha a női intim szőrtelenítésről van szó, ugye? ;)    

Nos, a férfiak esetében manapság a Boyzilian a menő, ami lényegében a teljes szőrtelenséget jelenti.

Japán kecskeszakáll

Napjainkban talán ez a legismertebb és legelfogadottabb – de vajon miért? Az egyik befolyásoló tényező a felnőtt filmipar lehet, amiben szinte csak szőrtelen férfiak szerepelnek. Márpedig a férfiak elég sok ilyen filmet néznek, nem csoda hát, ha hatással vannak rájuk a látottak.
A másik lehetséges magyarázat az optikai csalás lehet, miszerint egy szőrtelen férfiasság jóval nagyobbnak tűnhet.
Nem utolsósorban pedig szerepet játszhat benne az is, hogy a szőrtelenséget ma már az ápoltsághoz kötjük. Orvosi vizsgálatok is bizonyítják, hogy a szőrzeten ugyanis megtapadhatnak a baktériumok, amik egy együttlét során, irritáció esetén könnyen átadhatóak a partnernek.

A teljes csupaszságot azonban nem mindenki kedveli. Ahogy az évek során újra divatba jött a dús és karbantartott arcszőrzet, úgy az intim szőrtelenítésben is egyre elterjedtebb a formázás. --> képek a szőrtelenítés fajtáiról  18+

Habár ez kicsit talán időigényesebb, mint a boyzilian, de mégis igazán szemrevaló lehet a végeredmény! Ennél a fazonnál azonban fontos a rendszeres karbantartás, nehogy ellenkező hatást váltson ki.

Az intim testrészek mellett érdemes még megemlítenünk a nők által különösen kedvelt mellkast, illetve annak szőrzetét.

30 évvel ezelőtt nők ezrei olvadtak el a szőrös mellkasú Magnum vagy David Hasselhoff láttán, úgy egészen a 2000-es évekig, amikortól inkább a szőrtelen felsőtest számított vonzónak. Nos, bő tíz év alatt ez is unalmassá vált, és újra kedvelik a hölgyek az enyhén szőrös mellkast. Nem trendi azonban továbbra sem a szőrös has és hát, így ezt a területet érdemes karban tartani!

 

 

 

A divat tehát folyamatosan változik, de az igényesség marad. Bármelyik trendet is követed, fontos, hogy tartsd rendben a szőrzeted, mert csak így érheted el a legjobb hatást a nőknél!

 

 

szerző: Nagy Tímea -birge-

 

Tetszett a cikk

 

 

 

Még több érdekesség

 

 


Képek: Dreamstime.com

 

 

 

ILLUSIONBOXER Kft. | www.boxeralso.hu | info@boxeralso.hu
 Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat