Cikkek - Érdekességek

Jó tudni mindenkinek a mosáshoz...

2014.06.20 07:49

 

Mosási tudnivalók

 

 

 A mosás 6 alapszabálya:

 

1. Válogasd szét a szennyest 3 csoportba: fehérek, színesek, kényes anyagok!

2. Nézd meg a ruhákba varrt kezelési útmutatót!

3. Lehetőség szerint teljesen töltsd meg a mosógépet (kivéve a kényes anyagok és a gyapjú esetén)!

4. Mosószert a szennyes típusának megfelelően válassz és adagolj!

5. A lehető legalacsonyabb mosási hőmérsékletet válaszd (max. 60 fok a fehéreknél és színeseknél)! A szennyezettségtől függően 40 vagy 30 fok a megfelelő.

6. Használj környezetbarát, természetes anyagokból készült, újratölthető csomagolású mosószert!

7. Ha ragaszkodsz az illatos ruhához, bolti öblítő helyett használj inkább illóolajat! (Pár csepp illóolajat keverj el vízzel vagy ecettel, és öntsd az öblítő tartályba!)

 

További tippek:


Áztatás: az „idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 oC-on) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat!

 

• Az új harisnya tartósabb lesz, ha az első viselés előtt kimossuk. Érdemes így tenni a fehérneműkkel is, ugyanis a gyártási folyamatok melléktermékeként olyan anyagok maradhatnak rajtuk, amelyek érzékeny bőrűeknél allergiás reakciókat válthatnak ki.

 

• Tisztává varázsolhatjuk még az erősen szennyezett kézelőket és gallérokat is, ha hajsamponnal kenjük be őket mosás előtt. A megsárgult gallérokat dörzsöljük be krétával, így könnyebben eltávolíthatjuk a szennyeződést! Szükség esetén ismételjük meg a műveletet!

 

• Gyapjúpulóver mosásakor keverjünk az utolsó öblítővízbe néhány kanál glicerint! Pulóverünk puha lesz, szálai nem irritálják majd bőrünket.

 

• A rosszul kimosott gyapjúholmit is helyrehozhatjuk, ha langyos, samponos vízbe áztatjuk. A sampon visszaadja a szálak rugalmasságát, így van rá esély, hogy ruhánk visszanyeri eredeti formáját.

 

• Erősen szennyezett ruhák (pl. munkaruházat) mosóvizébe keverjünk fél csésze szalmiákszeszt!

 

• Bársony tisztítására nagyon hatékony a korpa. Felmelegítjük, és addig dörzsöljük vele a bársonyt, amíg egészen meg nem tisztul. Amint látjuk, hogy a korpa elpiszkolódik, ki kell cserélni.  Ha nem túl szennyezett az anyag, megpróbálkozhatunk az alábbi módszerrel is: hígított szalmiákszeszbe mártott ronggyal töröljük át, majd szálirányban keféljük ki!

 

• Ha mosás előtt behúzzuk a ruhák zippzárait, azok tovább tartanak.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek kattints ide!

 

 

Még több érdekesség

 

 

FORRÁS: http://tudatosvasarlo.hu