Cikkek - Érdekességek

Tegyünk az erőszak ellen!

2016.11.24 18:48

 

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja


November 25.

Ne bántsfotó: Pixabay


A boxeralso.hu webáruház csapata rajong a nőkért: tiszteljük, szeretjük, értékeljük a szebbik nemet, és mindent megteszünk, hogy a kedvükben járjunk. Éppen ezért érthetetlen számunkra, amikor valaki bántalmazza őket, és mélyen elítéljük az ilyen embereket.
November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének a napja – ma egy kicsit komolyabb írással tisztelgünk a hölgyek előtt.

 

Az eddigiektől eltérően álljon itt egy komolyabb hangvételű írás egy számunkra nagyon fontos témáról, ami mellett nem mehetünk el. Ez a nők elleni erőszak. November 25, 1999 óta hivatalosan is a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, és most mi is beállunk az ezt „megünneplők” sorába.

 

 

Miért pont november 25. ?

Elég messzire kell visszamennünk az időben és térben, egészen 1960-ig és Dominikára, hogy megtaláljuk a világnap eredetét. Ekkoriban Dominika a véres kezű Trujillo diktatúrája alatt nyögött, és ezen a napon, november 25-én a diktátor megöletett 3 nőt, Minervát, Matét és Patriát, akik a Mirabal nővérekként híresültek el. Ők az ellenzék harcos képviselői voltak, és éppen bebörtönzött férjeikhez tartottak, amikor „balesetet” szenvedtek – legalábbis a diktátor annak próbálta beállítani halálukat. Mivel a nővérek az ellenállás fontos alakjai voltak, ezért nem maradhatott titokban ez a rémes gaztett sem, 1 év múlva a diktátort saját katonái ölték meg egy összeesküvésben.

 

 

Nők és családon belüli erőszak

Ne bántsfotó: Pixabay

Bár azt hinnénk, hogy ilyen szörnyűségek csak elmaradott országok rémes diktatúrájában történhetnek meg, a nők bántalmazása, a családon belüli erőszak Magyarországon is valós, sőt, mindennapos probléma. Vannak olyan lények – mert ezek nem emberek és leginkább nem nevezhetők férfiaknak –akik úgy gondolják, az asszony verve jó. Lehet, hogy csak egyszer történik meg, lehet, hogy csak akkor, ha rossz napja van, lehet, hogy csak akkor, ha iszik – nem mentség.

Magyarországon jelenleg több mint 200 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere. (Legalábbis ennyien vallják be.)


Az ilyen kapcsolatban élő nők sokszor tehetetlenek, nem tudnak szembeszegülni, kilépni a kapcsolatból, nincs hova menniük – ezért nagyon nagy szükség van arra, hogy a társadalom felismerje a problémát, és segítséget nyújtson. A bántalmazást ráadásul sokszor „természetesnek” érzik, vagy úgy gondolják, hogy az ő hibájuk, hiszen viselkedésükkel kiprovokálták a lelki, vagy fizikai erőszakot. Fontos, hogy tisztában legyünk vele: semmilyen körülmény nem indokolhatja, hogy egy ember kezet emeljen a kedvesére – sem a férfi a nőre, sem fordítva! Nem érdemeli meg senki a verést! Nem csak testi erőszak, hanem lelki és szóbeli erőszak is tönkre tudja tenni valakinek a mindennapjait, az áldozatok nem csak fizikailag sérülnek, hanem lelkileg is.

Ha ilyen helyzetben vagy, vagy ismersz valakit, aki ilyen helyzetben van, fontos, hogy tudd: nem az áldozat szégyene, ha a pasi vagy éppen feleség egy állat. Nehéz, de ilyen esetben bátornak kell lenni, segítséget kérni és nyújtani. A rendőrség csak bejelentést követően tud eljárni az ügyben.

 

 

„Nem az én dolgom”

- mondják sokan, akik észreveszik a bántalmazás jeleit egy ismerősükön. De ha ilyet látsz, gondolkozz el: valóban nem a te dolgod? Tényleg nem az, ha az esti koktélpartin észreveszed, hogy a barátnőd felkarján szorítás nyoma éktelenkedik? Nem a te dolgod, ha a baráti összejövetel alkalmával elcsattan egy tockos, mert nem találta ki az activity feladványt? Valóban nem az, ha a kollégádon érzed, hogy valami nincs rendben otthon? Ilyenkor, legalább annyit megtehetsz, hogy félrevonod, és négyszemközt megkérdezed, beszélsz vele. Nehéz elmondani és beismerni az ilyet. Támogasd, adj neki erőt és menedéket. Ha kell, menjetek el együtt az orvoshoz, rendőrségre. Ugyanis ne feledd, akár te is lehettél volna a helyében.

 

 

Bűncselekmény

Bűncselekmény

2013 júliusától Magyarországon is büntetik a kapcsolati erőszakot. Felfoghatatlan, hogy miért csak azóta, hiszen ha belegondolsz, teljesen mindegy, hogy aki bánt az a férjed, feleséged vagy egy ismeretlen – akkor is fáj, és akaratod ellenére történik.

A rendőrség viszont csak azokban az esetekben tud segítséget nyújtani, ha bejelentés történt.

Ha van olyan ismerősöd, aki segítségre szorul, segíts neki! Ha pedig nincs a környezetedben ilyen, akkor küldj egy adományt – akár csak egy stresszoldó-csoki árát – egy szervezetnek, ami segít a bajba jutott nőkön.

Tegyünk együtt a nők bántalmazása ellen!

 

 

 

 

Ha egyetértesz a cikkben leírtakkal, kérlek kattints ide!

 

 

 

a BOXERALSO.hu csapata úgy döntött, hogy ennek a jeles napnak a tiszteletére a mai BLACK FRIDAY keretében történt vásárlás 30%-át, tehát minden 1000Ft-ból 300 Ft-ot átutalunk a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület számlájára. 

Gondolkodj: Bárki válhat erőszak célpontjává: nincsen “mi” és “ők”!

Még több érdekesség

 

 

Képek: Pixabay; Ingimage