Cikkek - Érdekességek

Mit vegyünk fel állásinterjúra

2016.02.21 13:47

 

 

Hogyan öltözködjünk és sminkeljünk állásinterjúra?

 Mit vegyünk fel állásinterjúra

 

Álláskeresőként az egyik legnagyobb próbatétel az első meghallgatás a leendő munkahelyen, azaz az állásinterjú. Ilyenkor mindennek nagy jelentősége van, ami velünk kapcsolatos: mit és hogyan felelünk a kérdésekre, mennyire vagyunk magabiztosak, mennyire tudjuk megmutatni a bennünk rejlő lehetőségeket. A kellemes első benyomás elérésében nagy segítségünkre lehet egy szép ruha, és egy megfelelő smink.Korábban általában fehér blúz és fekete szoknya vagy nadrág volt a megszokott viselet az interjúkon. Ez azonban ma már elég divatja múlt, sőt, a munkaadók sem elégednek meg ezzel a "sablonos" viselettel. Az öltözködés és a smink ugyanis sokkal többet elárul rólunk, mint azt elsőre gondolnánk.

A személyiségünket, erősségeinket kiemelő öltözet tanúbizonyságot tesz kreativitásunkról, problémamegoldó képességünkről, rugalmasságunkról. És éppen ezeket a tulajdonságokat szeretné látni a munkaadó az interjún egy felvételizőben. Vannak bizonyos aranyszabályok, amiket érdemes betartanunk egy-egy interjú alkalmával. Vegyünk sorra néhányat:

 

 1. Általános szabály, hogy nem szabad három színnél többet használnunk öltözködésnél. Erre most is érdemes odafigyelni. Sőt, érdemes úgy összeválogatni az öltözetünket, hogy felülről lefelé sötétedjen, azaz a legvilágosabb a blúzunk legyen, a legsötétebb pedig a cipőnk.

 2. Érdemes odafigyelni a harmóniára is. Vegyük figyelembe az évszakokat a ruháink kiválasztásánál, ősszel és télen választhatunk sötétebb árnyalatokat, tavasszal és nyáron pedig világosabbakat.

 3. Ne legyen rajtunk túl sok kiegészítő. Egy-egy gyűrű, kisebb fülbevaló megengedett.
  De kerüljük a feltűnőbb darabokat. És ha már a kiegészítőknél tartunk, az állásinterjúra ne vigyünk nagyméretű óriás táskákat, még akkor sem, ha manapság olyan divatosak. Inkább kisebb, nőiesebb táskát válasszunk, emellett maximum egy dosszié legyen még nálunk. Semmiképpen ne vigyünk magunkkal sok "csomagot", szatyrokat, nagy táskát, stb.

 4. cipőknél: A nőknek érdemes elegánsabb közép-magas körömcipőket választani. A nagyon magas sarkú lábbelit, vagy lapos sarkú cípőt, papucsot, szandált semmiképpen ne vegyünk fel.
  A férfiak ha lehet, válasszanak igényesebb, de nem fényes (lakk)bőrből készült lábbelit.
  Kerüljék a szandált, papucsot.
  És arra mindig figyeljünk, hogy cipőnk tiszta és ápolt legyen.

 5. Elérkeztünk a smink kérdéséhez: sminkeljünk bátran állásinterjúra is! A szabály az, hogy visszafogott, nem túl erős sminket használjunk.
  Inkább a pasztellszínek mellett tegyünk le voksunkat, és figyeljünk a harmóniára. Sminkünk emelje ki egyéniségünket, ebben a színek nagy segítségünkre lehetnek. Mindenképpen olyan színeket válasszunk, ami illik bőrtípusunkhoz és hajszínünkhöz.


A fenti tanácsokat érdemes szem előtt tartani az állásinterjúk alkalmával, azonban nagyon fontos, hogy ezek nincsenek kőbe vésve. Minden attól függ, hogy milyen céghez megyünk interjúra, milyen munkakört szeretnénk megpályázni.
A lényeg a harmónia: nincs olyan általános szabály, ami mindenhová megfelelő lenne.

Talán csak egy dolgot tartsunk be: "Ne legyen túl sok, és ne legyen túl kevés...". 

 

Legyünk önmagunk, és úgy válasszuk meg ruhánkat, sminkünket, hogy magabiztos és határozott emberként jelenhessünk meg az interjún.

 

 

 

Ha egyetértesz a cikkben leírtakkal, kérlek kattints ide!

 

 

Még több érdekesség

 

Kiváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

forrás: www.expertblog.hu/