Cikkek - Érdekességek

A Greenpeace detoxikálóba küldi a ruhaipart

2014.03.27 09:25

 

 

Miért fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk?

 

Minden, amit fogyasztunk, vagy minden amivel érintkezünk –többek között ruhánkból belénk szívódó vegyi anyagok- vagy asszimilálódnak, vagy eliminálódnak a testünkből. 
Azok a vegyi mérgek, amelyeknek bőrünket tesszük ki ruhánkon, fehérneműnkön keresztül, mérgezik, vagy jelentős módon leterhelik szervezetünk védekezőképességét.


 

Piszkos mosoda

 

 

A környezetvédelmi szervezet Piszkos mosoda című jelentésében felsorolt világmárkák között megtalálható sok nálunk is forgalmazott ismert nagy márka is.

A 18 országban véletlenszerűen megvásárolt minták kétharmadában kimutatták nonil-fenol-etoxilátok (nonylphenol ethoxylates, NPE) jelenlétét. Mi is az az NPE? 

"Egy igen veszélyes toxin, aminek mellékesen van egy hormonháztartás-romboló tulajdonsága. Erről a toxinról bebizonyosodott, hogy a női hormonok működését utánozza, megváltoztathatja a szexuális fejlődést. Még alacsony szinten is nagy veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre. Nem véletlen, hogy az NPE-k használata teljesen korlátozott Európában, de nincs ez így a Távol-Keleten!" (forrás:www.naturahirek.com )

Míg Európában az NPE-k használatát már nem engedélyezik a textiliparban, addig Kínában széles körben alkalmazzák tisztítószerként például textíliák előállításakor.

Sajnos a probléma globális méreteket ölt, mivel ezeket az anyagokat nemcsak az elsődleges szennyező, a Távol-Keleti gyártó engedi bele szennyvíz formájában az élővizekbe, hanem mi magunk is, amikor a ruhák a mosógépünkbe kerülnek.

Így ott is megjelenik a szennyezés, ahol az NPE-k használata tilos. Sajnos a szennyvíz-tisztítás sem javít a helyzeten, mert nem lehet teljes egészében kiszűrni ezeket az anyagokat. Sőt, itt gyorsulhat az a folyamat, amely során az NPE-k tovább bomlanak más veszélyes vegyületekké.

Az NPE-k élővizeinkben felgyűlnek, és hormonhatású anyagként viselkednek. Az EDC-k például megzavarhatják a nemi funkciót, eltolhatják a nőstény-hím születési arányt, károsíthatják az immunrendszert, illetve rákot okozhatnak az élőlényeknél.

 

Global toxin cycle

 

A jelentés napvilágra kerülése után a Nike és a Puma (a világ első és harmadik számú sportruházati cége) vállalta elsőként, hogy eltávolít minden mérgező terméket a beszerzési illetve gyártási láncából 2020-ig.

Valamivel később az Adidas is csatlakozott a vállaláshoz. A Nike és az Adidas online publikálta beszállítóinak listáját, és közzétette részéletes tervét a veszélyes kémiai anyagok kezeléséről.

 

Üdvözlendő, hogy a három legnagyobb vállalat nem azt vizsgálja, hogy mekkora az egészségre még nem veszélyes mennyiség, hanem száműzni fogja őket a teljes gyártási folyamatból.

A H&M közzétette a szükséges információkat azokról az anyagokról, amelyek használatát tiltja a saját gyártási folyamatában.

Vajon kinek van rejtegetni valója? – teszi fel a kérdést a Greenpeace a tanulmány második részében.

További információ a témában: Dr. Juvancz Zoltán, Szűcs Ágnes előadása az Óbudai Egyetemen Hormon hatású környezeti szennyezők (EDC)

A Greenpeace tanulmánya megerősíti, hogy több cégnek is van kapcsolata van olyan kínai gyárakkal, amelyek veszélyes vegyi anyagokat, többek között NPE-ket engednek a folyóvizekbe, így az általuk kínált ruházati termékek (gyermekruhák is) tartalmaznak NPE-ket.

 

 

 

A BOXERALSO.hu Webáruház csak Oeko-Tex Minőség tanusítvánnyal rendelkező alapanyagból készült alsónemüket forgalmaz!

Kattints a logóra és nézz szét nálunk:

 

Minőségi Tanusítvány 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek kattints ide!

 

 

 

 

 

 

Forrás: Tudatosvasarlo.hu, Naturahirek.com

Kép (cc) Greenpeace