Cikkek - Érdekességek

Milyen fehérneműt vegyek fel...? - Csak nőknek!

2016.02.19 07:39

 

Fehérnemű ünnepi alkalmakra

 

 

Az egyéniségükkel harmonizáló stílus megtalálása nagymértékben kihat az önbecsülésünkre, önértékelésünkre.

Saját valódi szépségére rátalálni senki számára nem elérhetetlen cél. A szép mell, feszes fenék mindig is a nők vágyálma volt, mivel meg akartak felelni a férfi ízlésnek, el akarták csábítani a teremtés koronáját.

Ma ott vétjük a hibát, hogy minimális problémák miatt is plasztikai sebészhez folyamodunk, vagy azt hisszük, bármilyen hurka eltüntethető a feszes csoda-alsóval. Mindkét eset véglet - a fehérnemű megfelelő használatának módszertana valahol a két pont között helyezkedik el.

A „nagy napon” pedig fokozottan fontos, hogyan és mit mutatunk!

 

A nőiesség kihangsúlyozására nem elég egy jó smink, egy előnyös ruha, mert egyáltalán nem mindegy, mi van a ruha alatt.
A tökéletes megjelenéshez elengedhetetlen a jól megválasztott fehérnemű, amely nemcsak az érzéki formákat juttatja érvényre, hanem egyúttal biztonságos tartást és kellemes viseletet is biztosít, kielégítve mind az esztétikai, mind a funkcionális, mind a kényelmi szempontokat.
A drága batiszt, hímzett selyem szettek után az első elérhető árú és jól ápolható fehérneműk akkor születtek meg, mikor a szabadalmaztatott nejlon anyag forradalmasította a fehérnemű-gyártást.
A géppel köthető, különböző súlyú szálakból készült nejlon könnyű, erős és tartós volt, vasalni nem kellett, könnyen száradt, ezért fehérnemű illetve melltartó gyártására rendkívül ideálissá vált. A negyvenes évek végén a melltartók anyagai mind rugalmasabbá váltak.


1947-ben a híres fehérneműgyártó, Frederick’s of Hollywood bemutatta az első kipárnázott melltartóját, egy évvel később pedig a világ első „push-up” melltartóját. Napjainkban, a fehérneműdivatban – a ruhákhoz hasonlóan – mindig van valami új, valami más, többféle stílus, irányzat található meg, és a széles hazai kínálatból nem könnyű a választás.

 

Csipke melltartó

 

A szexis csipkecsodák lenyűgöző látványukkal, az áttetsző anyagok álomszép hímzésekkel mindenkit rabul ejtenek, rendkívüli nőiességet, eleganciát kölcsönözve viselőjüknek. Ugyanakkor nem tartanak megfelelően, keskenyebb pántozatuknak köszönhetően bevágnak a vállba és áttetsző ruhákon átnyomódik a csipke. Egész napos hordásra nem alkalmasak.

A sportos, casual stílusú melltartókat egyszerű szabásvonal és nagyfokú kényelem jellemzi.

 

Casual melltartó

 

Legtöbbször varrásnélküli mellkosarakkal készülnek. Rugalmas anyaguknak köszönhetően jól illeszkednek a testre. (A sportos stílusú melltartók és a kifejezetten testedzéshez kifejlesztett sport melltartók nem ugyanaz a kategória.

Funkciójukban jelentősen különböznek egymástól. A mell mozgása normál melltartó viselésével kb. 30%-al csökkenthető. Sportolásra kifejlesztett sport-melltartó használatával pedig a mell mozgása még további 15-20%-al csökkenthető). Főleg nagyobb mellméret esetén fontos melltartót hordani, hiszen a mell nem tartalmaz izomszövetet. A mell függesztő rendszerét alkotó kollagén rostok - nagy igénybevétel esetén - megnyúlnak, elszakadnak, a mell megereszkedik. Mivel a folyamat visszafordíthatatlan, mindez megelőzendő fokozott tartást és alátámasztást biztosító melltartó viselésével.

 

sport melltartó, fehérnemű

 

 

Milyen melltartót válasszunk?

A fehérnemű nemcsak praktikuma, egészségügyi és kényelmi szempontjai miatt meghatározó, hanem esztétikuma miatt is előnyösebbé, szebbé teszi az alakot. Egy jól megválasztott melltartó előnyösen formálja a mellet, tökéletes alátámasztást, kényelmet és megfelelő mozgásszabadságot biztosít. De igaz ez fordítva is, mert egy rosszul megválasztott melltartóval pont az ellenkező hatást érhetjük el. Mivel statisztikai adatok bizonyítják, hogy a nők nagy része nem megfelelő méretű melltartót visel, érdemes szólni arról, - milyen is a jó melltartó?

 

Alapvető szempontok az alkatnak megfelelő melltartó kiválasztásánál:

 • A mellkosarak teljesen fedik a melleket, a mell sem oldalt, sem felül nem „buggyan” ki telt mellek esetén sem.
 • Félkosaras melltartóknál is fontos a megfelelő kosárméret a szép dekoltázs érdekében.
 • A két mellkosár közötti rész nem áll el, hanem tökéletesen hozzásimul a szegycsonthoz.
 • A mell alatti pánt anatómiailag formált, nem vág be.
 • A melltartónak annál nagyobb tartást kell biztosítania, minél nehezebb a mell. Ilyenkor a mellkosarakba bedolgozott mellemelők, merevítő karikák, a széles alápárnázott vállpántok, és a szélesebb mell alatti pánt biztosítja a megfelelő tartást.
 • Telt, nagyobb méretű keblek esetén teljes kosarú melltartó ajánlott.
 • A vállpántok lehetnek vékonyak vagy szélesebbek, mindenkor követik a váll anatómiáját, nem vágnak be, magasságuk állítható, nagyobb méretekben a biztos tartás érdekében kiszélesednek, így egyenletesebben osztják el a mellek súlyát a vállakon.
 • A vállpántokat úgy kell beállítani, hogy a mell pontosan a könyök és a váll között középen helyezkedjen el. Tudni kell azonban, hogy a vállpántok nem tartó funkciót töltenek be.

 

A melltartó helyes beállítása:

 

Megfelelő magasságra történő beállításuk arra szolgál, hogy jó formát adjanak a mellkosárnak.

A megfelelő tartásról a melltartó hátsó és oldalsó pántja gondoskodik.

 • A melltartó hátrészén - mérettől és modelltől függően - két-vagy háromfokozatú méretállítási lehetőség biztosítja a megfelelő bőséget.
 • Lényeges a megfelelő mell alatti méret meghatározása, mert ha túl szűk, akkor kényelmetlen és szorít, ha pedig túl bő, akkor felcsúszik a háton és nem tart megfelelően.
 • Kisebb mellméretnél jó választás a „push-up” melltartó.

Alkalomra szánt melltartók

Nem elhanyagolható szempont, hogy milyen szabásvonalú és színű ruhához, vagy milyen alkalomra választunk melltartót, és milyen hosszan viseljük.

A testhez símuló alkalmi ruhákhoz, vagy lágy esésű ruhákhoz, pólókhoz a varrás nélküli melltartó ajánlott. Pld. menyasszonyi ruhákhoz is ilyet válasszunk. Kapható merevítővel vagy akár push-up kivitelben is. Lényege, hogy a mellrész teljesen varrás nélkül formázott félgömb legyen.

Válasszunk mindenképpen jól fedő, nem(!) félkosaras modellt, melyből kibuggyanhat a kebel.

 

pushup melltartó, fehérnemű


A szabott vagy merevítős melltartó mindig elegánsabb, nőiesebb hatást kelt blúz vagy ruha alatt. Amennyiben a menyecske ruha alá ilyet visel, válasszon pántnélkülit, vagy más módon megcsavarható és összekapcsolható típust: ez is jól tart és nem zavarja a nyakban kötős felsőket sem.
(A műanyag pánt nem divat, főleg nem strasszokkal díszítet kínai variánsa. Fotón be is csillan, és minden, csak nem láthatatlan!)

Azokhoz az alkalmi ruhákhoz, amelyek a vállat szabadon hagyják (vagy nagyon keskeny, esetleg átlátszó pántúak) válasszunk kivétel nélkül pánt nélküli melltartót.

 

 


A korzettes felsőrészeknél teszteljük le a hátsó hátrészt is: nem lóg-e ki a felső szegélyből az alatta lévő melltartó túl széles pántja? A keskeny - nem spagetti pántos ruhák vállrészében gyakran van egy kapocs, mely alá rögzíthetjük a melltartópántot, mely így nem csúszik ki, elrontva egy-egy fotót.

 

menyasszony pánt nélküli melltartóban, fehérnemű

 

A profi színválasztás elengedhetetlen: különösen az áttetsző ruhák, pld. a fehér vagy ecru menyasszonyi ruha alá kell gondosan választani.
Nyilván a fekete vagy színes kiesik, de még a túl tónusos testszín is gyakran átüt.
A pezsgő- vagy fehér szín a lehető legjobb választás. Természetesen a ruha fehér vagy pasztell tónusa igen fontos: ennek megfelelően mérlegeljük a választandó melltartót.
Ne spóroljunk: tiszteljük meg magunkat azzal, hogy az esküvőre direkt a ruhához választunk egy megfelelő formájú és méretű melltartót. Fontos, hogy próbálni, méretre igazításra ebben menjünk. A mély dekoltázs szintén bezavarhat: ehhez nemcsak, hogy a ruhával azonos színű melltartót, fehérneműt válasszunk, hanem ügyeljünk arra is, hogy a melltartó ne jöjjön fel magasabban a kebelre, mint a ruha kivágása.

Teszteljük le a hatást tükör előtt, enyhén előre hajolva is!

Az alsó, a bugyi kérdése is fontos.

Lágyabb esésű, tehát a testre tapadó ruhaanyag esetén eleve előnyösebb a body, még nyáron is - a cél érdekében.
A bugyi mindig legyen „telibugyi” (teljes fenekű) – a szexis tanga és a ringó farpofa nem alkalomra való. Az alsó ne vágjon be, ugyanakkor ne gyűrődjön a ruha alatt. Legelőnyösebb, ha nagyobb combkivágással, de a derékra felkúszó fazont választjuk. Természetesen a különböző korrekciós (has-, vagy fenékszorítós) alsóneműk is szóba kerülhetnek, azonban két dolgot mérlegeljünk:
nem nyomódik vagy látszik-e át, nem nyom-e össze rossz helyen ill. kibírható-e a szorítása egész nap?

 

fehérnemű

 

Ugyanez vonatkozik a harisnyára vagy harisnyakötőre. A gumis combfix esetleg legördül egy óvatlan pillanatban. A harisnyakötő szexis és jó hatással van a nászéjszaka hangulatára, azonban kötözött sonkává varázsolja a hölgyet, ami sem a ruha megjelenésére, sem a hölgy hangulatára nincsen jó hatással. Nyáron pedig a harisnyanadrág meleg, gutaütéssel fenyeget.

Talán ebben a helyzetben a 8 den-es nyári harisnyanadrág a megoldás, melyből inkább kicsit nagyobb méretet vegyünk, hogy hasban ne szorítson - ne felejtsük, az állástól, idegességtől, melegtől alaposan felpüffedhetünk! A harisnya mindig a ruha tónusához igazodjon: hideg beige (bézs) vagy a melegebb barack-fehér, de bőrszínhez közeli, kellőképpen világos legyen.

Tesztelje le: ha harisnyában és fehérneműben állva a dekoltázs nem üt el a lábaktól, akkor minden rendben van.

 

De mi a méretem?

A fenti, általános szempontok mellett a melltartó helyes méretének meghatározásához a legfontosabb a pontos méretvétel.

A melltartó és mellkosár méretének meghatározásához két fontos méretre lesz szükség:

1. A mell alatti körméretre:

Közvetlenül a mell alatt vezessük körbe a bordákon a cm-szalagot és mérjük meg a mellkas körméretét. Az itt kapott eredmény határozza meg a melltartó körméretének nagyságát, vagyis a melltartó méretét

Ha a mell alatt mért körméret:

63 - 67 cm

68 - 72 cm

73 - 77 cm

78 - 82 cm

83 - 87 cm

88 - 92 cm

93 - 97 cm

98 -102 cm

103 -107 cm

A melltartó mérete:

65

70

75

80

85

90

95

100

105

2. A mellbőség méretéhez:

A mérőszalagot a mellcsúcsra, a mell legkiemelkedőbb pontjára helyezve vezessük át a hónalj alatt, ügyelve, hogy a mérőszalag vízszintesen helyezkedjen el a mell vonalában.

 

melltartó mérete

 

A két méretből számíthatjuk ki a kosár méretet úgy, hogy a mell alatti körméret és a mellcsúcson mért mellbőség cm-ben mért különbsége határozza meg a mellkosár méretét.

Mellbőség - Mell körméret = Kosár méret

12 cm különbség= A kosár,

14 cm különbség= B kosár,

16 cm különbség= C kosár,

18 cm különbség= D kosár,

20 cm különbség= E kosár.

Sokszor a melltartó méretezésétől függően lehetnek eltérések. Ez főleg egy szűkebbre szabott vagy új merevítős, párnázott modellnél, sokszor pánt nélküli fazonnál fordulhat elő.

A mellforma is sokat számít, nem mindegy, hogy alma vagy körte mellről van szó, vagy a dekoltázs is párnázott esetleg csontosabban.

Éppen ezért érdemes hűségesnek lennünk egy-egy gyártóhoz, aki a nekünk legmegfelelőbb terméket gyártja.
Sajnos egyes gyártók a konfekcióméret (34-44), vagy a saját angolszász mérettáblázatuk, vagy éppen S, M, L elnevezés alapján méreteznek.

Ha ilyen modellt néztünk ki, nem marad más: szemre nézzük ki mi az, ami jónak tűnik és egy kupaccal vonuljunk be a fülkébe, ha már ilyen modellre fájt a fogunk.

 

Tetszett a cikk

 

 

 

Még több érdekesség

 

 


Képek: Dreamstime.com

 

forrás: Szűr Krisztina

http://www.worldofstyle.hu

 

 

ILLUSIONBOXER Kft. | www.boxeralso.hu | info@boxeralso.hu
 Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat