Cikkek - Érdekességek

A női bugyi rövid története.

2023.02.11 11:47

A "szenvedélygyilkos" bugyitól a szexi bugyi kialakulásáig

szexi bugyi 

Szűziesen hófehér, buja fekete, izzító vörös, romantikus virágos, esetleg viccesen provokatív.
Olykor hatalmas méretekben pompázott egyszerű fehérségében, később az aprócska "háromszögekre" cserélt darabok csábították el a férfi nemet.

 

 

Szó szerint forradalmi újdonság

A téma mindig is a legellentétesebb reakciókat váltotta ki. A XVIII. század előtt az alsónemű az ing volt, egy hosszú, hálóruhaszerű darab, amelyet férfiak és nők is hordtak egyaránt. A legenda szerint a nagy francia forradalom idején mutatkozott először az igény a hosszú ingtől eltérő fehérneműre, a rendőrök ugyanis azt kérték az emelvényen szónokoló nőktől, hogy szoknyájuk alá húzzanak rövid nadrágot. Így a kánkán egészen más értelmezést is nyerhet. A bugyi megjelenését az 1800-as évekre vezethetjük vissza, akkoriban pantalló néven egy török stílusú, nagy, bő nadrágot értettek alatta, csipkével, ráncolással az alján, elrejtve az alsószoknyák alatt. Majd fazonja egyre bővebb lett. A szoknya szűkülésével az alsóneműk fazonja is változott. Megjelentek a szoknyabugyik és a térdnadrágok. Az évszázad végére harang alakú szoknyák alatt, illeszkedve a formához, felül szűkebb, alul bővebb volt. Ebben az időben a férfiak számára már az is nagy izgalmat jelentett, ha a hosszú szoknya alól kivillant a női boka, esetleg az alsószoknya csipkerésze. A századforduló idején az anyaghasználatban is fejlődés történt, megjelentek a kézzel készült pamutalsók, a selyem és a csipke használata.

 

 

Provokáció a túlzások korszakában

A szenvedélygyilkos elnevezést (1945) a brit női katonák fehérneműihez fűzhetjük. Olyan darabokat használtak, amelyek nem éppen a férfiszívek meghódítására szóltak. Az egyenruhákhoz hasonlóan a khaki, a sötétkék szín, és nem éppen az érzéki megjelenés jellemezte. Fiú-kiábrándító bugyiknak is nevezték ezeket.

A divatlapok az 1920-as években nagy hangsúlyt fektettek a fehérneműkre. A nők egyre szexisebben öltözködtek nagyobb szerepet szánva a fehérneműnek. A divattervezők is egyre merészebb darabokkal rukkoltak elő. A második világháború nagy hatással volt a fehérnemű történetére, takarékossági intézkedések is befolyásolták a divatot. Az 1940-es években a bugyik sokkal kisebbek lettek, a szabad mozgást részesítették előnyben. Az elasztikus anyagok is megjelentek.1945 után Christian Dior: New Look ('új megjelenés') bevezetésével az új stílusú ruhákhoz új stílusú fehérnemű is dukált. Francia stílusban, de már a háború kemény fazonjait eldobták, sokkal kecsesebb fazonok jelentek meg, nyomott mintás nejlonanyagból, fodrokkal, csipkékkel díszítve.


Bujább gondolatok

1950 – megjelent a rövidnadrág-bugyi, majd a G-string (G-zsinór). Ez egy nagyon vékony elasztikus anyagból készült zsineg volt, a derék körül viselték, és a sztriptíztáncosnők kelléke volt. Egyre elképesztőbb, merészebb ötleteket valósítottak meg, mint például az ehető cukorbugyit erdei gyümölcsös ízesítéssel.

 

 

Feszegetett határok

A szoknyák mindinkább rövidültek. A hatvanas években a nők egyre nagyobb szerepet tulajdonítottak a fehérneműnek. Fontossá vált a praktikusság, a kényelem és a higiénia. Könnyen mosható, vasalást nem igénylő, esztétikus anyagokra vágytak, ami jól áll minden alakon. Megjelentek az erős gumiszállal átszőtt "sztreccs" bugyik, amik már karcsúsítottak is, illetve piacra dobták az egyik legminőségibb és legszebb anyagot: a lycrát, melyből igazán szexi, selyem hatású bugyit lehetett készíteni.

 

 

 

 

Mutasd a bugyid, Hollywood!

Marilyn Monroe színésznő "A hét év vágyódás" című film premierjén történt bugyi villantására az egész világ felfigyelt. A sztárok divatba hozták, és már nem volt olyan filmcsillag, akinek alsóneműjét ne láttuk volna.Ekkor már leginkább a szexis és fantáziadúsabb anyag- és színhasználat vált uralkodóvá. A tiszavirág-életű papírbugyi is felvillant egy időre.
A hetvenes években az uniszex irányzatok hódítottak (Calvin Klein bestseller fehérneműi), a nyolcvanas években pedig az erotikusabb irányvonal vette kezdetét, Madonna imázsával.

A kilencvenes években már intim ruházatnak nevezzük, és az évtized végére teljesen letisztult formavilágával maga a bugyi már nem számít tabu témának, mint anno...

 

Forrás: Kötél Kinga

www.mno.hu/divat

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek osszd meg az ismerőseiddel is!